Ciekawostka, czyli niezwykła nalewka wisniowa, wg przepisu dawnej kuchni litewskiej


Jako ciekawostkę podaję niesamowity przepis na nalewkę z wiśni wg Kucharki Litewskiej, czyli Wincenty Zawadzkiej słynnej rywalki, równie słynnej autorki Ćwierciakiewiczowej.

Czy jeszcze ktokolwiek podjąłby się robienia nalewki z wiśni wg takiego przepisu.

Składniki na nalewkę z wiśni wg przepisu Kucharki Litewskiej:
owoce - 16 kg wiśni,
spirytus - pół wiadra (!!! - ciekawa miara, może mi ktoś podpowie ile to jest wg dzisiejszej miary),
cukier - 4 kg.

A oto przepis, nie mogę się nie pokusić aby nie zacytować tego języka:

" Wziąć 16 kilo wisien,
utłuc z pestkami w stępie (i znów cóż to znaczy, może ktoś wie ?),
zmieszać z półwiadrem spirytusu lub dobrej wódki,
przełożyć do słojów
i postawić na trzy dni na słońcu, obwiązawszy płótnem.
Potem wycisnąć przez gęste płótno
i wsypać 4 kilo cukru; skoro się rozpuści,
zagotować parę razy, a skoro ostygnie, rozlać do butelek
i używać.
Chować w piwnicy. Nalewka ta jest najlepsza świeża i dłużej nad kilka miesięcy przechowywać sie nie da".

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails