Słynna Wincenta Zawadzka, autorka Kucharki Litewskiej poleca przepis na WIŚNIAK. Podobnie robi się MALINIAK
Składniki:
6 litrów wiśniowego soku (na wiśniak) lub 6 litrów soku z malin (na maliniak)
3 litry miodu,
A oto on w oryginalnym brzmieniu, przepis na WIŚNIAK:
" Sześć litrów wyciśniętego z wisien soku, zmieszać z 3 litrami miodu, uważając aby naczynie nie było pełne,
nakryć denkiem (cóż to znaczy?, prawdopodobnie autorce chodzi o jakąś przykrywkę) i trzymać w zimnie.
Skoro zacznie się burzyć, w parę dni zbierać szumowiny dopóty, aż płyn się zupełnie oczyści, a w parę tygodni przecedzić, niech sam płyn ścieka do baryłki nie napełniając jej zupełnie, po czym lekko zaszpuntować i zakopać w piwnicy w piasku"
Już widzę to zakopywanie WIŚNIAKA w piwnicy, zwłaszcza w betonowych piwnicach domów miejskich. Ale może ktoś spróbuje pójść za radą Litewskiej Kucharki i znajdzie na to sposób.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz