GRZANIEC - na rozgrzewkę, przeziębienie, grypę sezonową i AH1N1. Prosty przepis na TRUNEK PIRATÓW. Piwo grzane, grzane wino czy herbata -

Grzaniec, czyli piwo grzane lub grzane wino a czasami również grzana herbata to znakomity napój rozgrzewający idealny na jesienne i zimowe wieczory. Świetny sposób na przeziębienie.

Grzaniec robiony jest najczęściej z wina lub piwa, które podgrzewa się z korzennymi przyprawami.
Nie wolno dopuścić do wrzenia.

1. Legendarny TRUNEK PIRATÓW, czyli rumowy grog, bardzo mocno rozgrzewający napój na chłodne jesienno- zimowe wieczory dla 4 osób w nowym wydaniu.


Składniki:
- 8 łyżeczek rumu,
- 8 goździków,
- 8 łyżeczek cukru,
- 3 cytryny,
- 3 szklanki wody,
- odrobina cynamonu.
Podawać najlepiej w kuflach od piwa.

Wycisnąć sok z 2 cytryn.
Trzecią cytrynę pokroić w plastry a w każdy plaster wkłuć po 2 goździki.
Do każdego kufla włożyć po plastrze cytryny z nakłutymi goździkami.

Do garnka lub rondla wsypać 8 łyżeczek cukru, odrobinę cynamonu, wlać sok z 3 cytryn, dodać 3 szklanki wody.
Wszystko podgrzać.
Zestawić z ognia przez zagotowaniem.
Dodać 8 łyżeczek rumu.

Nalewać natychmiast do kufli (przed wlaniem grogu włożyć łyżeczkę do kufla, dzięki czemu kufel nie pęknie, gdy będziemy nalewać gorący grog).

Pić natychmiast. Wspaniale rozgrzewa, gdy jest pity gorący.





2. Przepis na grzańca
z wina lub piwa dla 5 osób.
(wg potrzeb można zmienić proporcje, dostosowując do ilości ucztujących osób)

Składniki:
- 1 butelka wina (najlepiej czerwonego) lub podobna ilość piwa,
- 5-10 goździków,
- kawałek cynamonu,
- plasterki cytryny,
- cukier.

Wino lub piwo podgrzać z korzeniami. Nie wolno dopuścić do wrzenia.
Podgrzewać do momentu, gdy na wierzchu pojawi się pianka. W tym momencie odstawić z ognia, wlać do ciepłych filiżanek, kładąc do każdej plasterek cytryny.
Można dosłodzić ewentualnie cukrem (1-2 kostki cukru).


3. Przepis na rozgrzewający poncz dla 2 osób.


- 2 łyżki alkoholu (winiak, koniak, rum lub gin)
- 4 goździki,
- 4 łyżeczki suchej herbaty,
- odrobina cynamonu,
- niewielka ilość gorącej wody,
- plasterki cytryny,
- 4 kostki cukier.

Do ogrzanego kamionkowego lub emaliowanego garnka albo porcelanowego dzbanka z przykrywką, wsypać suchą herbatę (2 łyżeczki na 1 osobę).
Dodać goździki i cynamon.
Zalać niewielką ilością świeżo gotowanej wody.
Postawić pod przykryciem na ogniu. Podłożyć wcześniej płytkę ochronną.
Dolać do naczynia gorącą wodę, tak aby na jedną osobę przypadało 3/4 filiżanki lub szklanki ponczu.
Przykryć i pozostawić na ogniu jeszcze przez 5 minut.

Do każdej filiżanki lub szklanki włożyć 2 kostki cukru, plasterek cytryny i wlać po 1 łyżce
alkoholu. Nalewając gorący poncz włożyć do każdej filiżanki łyżeczkę, co zabezpieczy filiżankę przed pęknięciem. Wlać przez sitko zaparzoną herbatę. Pić natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails