Składniki:
- po 1 papryce żółtej, czerwonej i zielonej,
- 1 cukinia,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 pomidory,
- 4 łyżki oliwy,
- przyprawy: sól, pieprz, chili lub papryka ostra, papryka słodka,
Przepis krok po kroku - czas przygotowania 30 minut.
Warzywa umyć, obrać. Paprykę wydrążyć z pestek i pokroić w kostkę. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Cebule posiekać drobno a pomidora obrać ze skóry i pokroić w kostkę lub ósemki.
Do głębszej patelni lub rondla wlać olej i smażyć drobno posiekaną cebulę.
Do podsmażonej cebuli wrzucić cukinię.
Gdy cukinia będzie lekko podduszona (lekko półtwarda) wrzucić paprykę.
Całość dusić aż papryka zmięknie.
Dodać pomidory.
Dusić pod przykryciem. Gdy wszystkie składniki będą miękkie doprawić przyprawami do smaku.
Można jeść natychmiast lub zamknąć w słoiki i pasteryzować 45 minut, wtedy leczo możemy spożywać w dowolnym czasie, gdyż po pasteryzowaniu nadaje się do dłuższego przechowywania.
2. Przepis na węgierskie leczo z kiełbasą:
Składniki:
- 30 dkg papryki świeżej,
- 30 dkg cebuli,
- 30 dkg pomidorów,
- 25 dkg kiełbasy,
- kawałek papryczki ostrej,
- 1 łyżeczka płaska słodkiej papryki mielonej,
- 1/2 szklanki oleju lub oliwy,
- sól, pieprz.
Przepis krok po kroku - czas przygotowania 30 minut
Warzywa umyć, obrać. Paprykę wydrążyć z pestek.
Wszystkie składniki pokroić w plasterki/krążki.
Do głębszej patelni lub rondla wlać olej.
Kolejno wkładać kiełbasę, którą należy przesmażyć ok 5 minut (oczywiście można leczo zrobić bez kiełbasy).
Następnie wrzucić cebulę, paprykę i pomidory.
Dodać wszystkie przyprawy.
Dusić wszystkie składniki przez 10 minut na silnym ogniu bez przykrywania.
Podawać z chlebem lub ryżem na sypko.
- 30 dkg papryki świeżej,
- 30 dkg cebuli,
- 30 dkg pomidorów,
- 25 dkg kiełbasy,
- kawałek papryczki ostrej,
- 1 łyżeczka płaska słodkiej papryki mielonej,
- 1/2 szklanki oleju lub oliwy,
- sól, pieprz.
Przepis krok po kroku - czas przygotowania 30 minut
Warzywa umyć, obrać. Paprykę wydrążyć z pestek.
Wszystkie składniki pokroić w plasterki/krążki.
Do głębszej patelni lub rondla wlać olej.
Kolejno wkładać kiełbasę, którą należy przesmażyć ok 5 minut (oczywiście można leczo zrobić bez kiełbasy).
Następnie wrzucić cebulę, paprykę i pomidory.
Dodać wszystkie przyprawy.
Dusić wszystkie składniki przez 10 minut na silnym ogniu bez przykrywania.
Podawać z chlebem lub ryżem na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz