Pigwa, owoc pełen zdrowia - przepisy na przetwory - kompot, konfitura, galaretka z pigwy, przecier z pigwy i jabłek.


Pigwa, bogata w witaminę C, witaminy z grupy B, cukry i składniki mineralne jest także ceniona za zawartość związków pektynowych, dzięki którym przetwory pigwowe lub z dodatkiem pigwy bardzo łatwo galaretują.

1. Przepis na kompot z pigwy pełen witaminy C.
Składniki:
- 2 kg owoców pigwy,
- 3 szklanki soku z jabłek lub białej porzeczki,
- 30 dkg cukru.
Owoce pigwy obrać ze skóry (jest bardzo twarda) i wydrążyć nasiona z gniazd nasiennych (najlepiej
łyżeczką) pokroić w ósemki.
Wrzucić owoce pigwy do niewielkiej ilości wrzącej wody, gotować ok 1 minuty aby lekko zmiękły.
Odcedzić i ułożyć w słojach.
Sok z jabłek lub porzeczek zagotować z cukrem i zalać na owoce pigwy.
Zamknięte słoje pasteryzować 20 minut.

Zamiast soku z jabłek lu białych porzeczek można wykorzystać zalewę, w której gotował się owoce pigwy, ale dodatkowo ten wywar należy zakwasić cytryną aby był wyczuwalny kwaśny smak.

2. Galaretka z pigwy.

Składniki:
- 2 kg owoców pigwy,
- 2 l wody,
- 1,20 kg cukru.
Owoce pigwy umyć, wydrążyć nasiona, pokroić ( nie trzeba obierać ze skóry)
Pokrajane owoce pigwy, włożyć do emaliowanego garnka, zalać wodą i gotować wolno ok 30 minut.
Sok odcedzić przez gęste sito aby galaretka była klarowna.
Sok zmierzyć, w przybliżeniu soku z tej ilości owoców i wody powinno być 1,5 l wyciągu z pigwy.
Sok zagotować i dodać cukier dalej gotując do chwili krzepnięcia galaretki. Poznaje się jej powstawanie po tworzeniu się skórki na powierzchni.
Krzepliwość galaretki można sprawdzić wylewając kroplę na zimny talerz - jeśli zastygnie natychmiast, oznacza to, że jest gotowa do zlania do słoików.
Zlać do wyparzonych, suchych słoików i natychmiast zamknąć.
Odwrócić i postawić na nakrętce. Po ostudzeniu przechowywać słoik w normalnej pozycji.

Owoce, które pozostaną z robienia galaretki można wykorzystać jako dodatek do mięs lu do marmolady wieloowocowej po przetarciu.

3. Dżem z pigwy i jabłek.

Składniki:
- 1 kg pigwy - obrane i pokrojone,
- 50 dkg jabłek - starte na tarce o dużych oczkach,
- 70 dkg cukru,
- 1,5 szklanki wody.
Owoce pigwy obrać ze skóry i usunąć nasiona. Pokroić w ósemki i jeszcze poprzecznie w cienkie plastry.
Zagotować w 1,5 szklanki wody przez kilka minut, aby owoce pigwy zmiękły.
Odcedzić owoce a do wody po gotowanej pigwie dodać cukier i zrobić syrop.
Wrzucić obgotowane owoce pigwy do syropu.
Dodać obrane i starte na tarce z dużymi oczkami jabłka.
Gotować dżem do momentu aż stanie się szklisty i zacznie gęstnieć.
Przełożyć do słoików, zakręcić i postawić na godzinę na zakrętce.

4. Przecier z pigwy i jabłek.
Składniki:
- 1 kg pigwy - obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić,
- 1 kg kwaśnych jabłek obrać z skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić- ,
- cukier do smaku,
- woda w ilości aby przykryła owoce.
Pokrajane owoce pigwy zalać wodą w takiej ilości aby przykryła owoce, zagotować. Dodać jabłka i wszystko gotować do miękkości.
Gorące owoce przetrzeć przez sito, przecier dosłodzić do smaku i rozlać do słoików. Odwrócić na godzinę na nakrętkę lub pasteryzować przez 20 minut.

Przecier można zabarwić dodając soku z jagód lub malin lun z owoców czarnego bzu.

2 komentarze:

  1. Tyle tylko że nie wiemy że to pigwowiec nie pigwa

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdjęciu jest pigwa, nie pigwowiec

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails