Przepis na nalewkę z dzikiej róży, WITAMINOWĄ BOMBĘ, na przeziębienie, grypę i wzmocnienie odporności


W Polsce występuje ponad 20 gatunków dzikiej róży, której dojrzałe owoce są niezwykle bogate w witaminę C. Najwięcej witaminy C (800 mg na 100 g owocu) zawierają owoce róży pomarszczonej. Owoce jej są ciemnoczerwone, spłaszczone i przypominają małe pomidory.
Już 1-3 owoców wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania na wit C.. Ma jej 10 razy więcej niż czarna porzeczka, 100 razy więcej niż jabłka i 20-50 razy więcej niż cytryna.
Naturalna witamina C jest 3-5 razy aktywniejsza niż syntetyczna, łatwiej wchłaniana i przyswajana przez organizm. Nie ma też działań ubocnych

Oprócz witaminy C, owoce róży zawierają cukry, składniki mineralne, karoten, kwasy organiczne.
Nie można owoców dzikiej róży jeść na surowo, dlatego robi się wyciągi wodne, przeciery, wina, nalewki oraz dodaje się je do kompotów, które maja mało witaminy C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails