Ukraińska owocowa nalewka z wiśni, czerwonych porzeczek malin. Przepis na ciekawą nalewkę owocową.



Przepis rodem z Ukrainy na nalewkę z owoców mieszanych z goździkami, cynamonem i gorzkimi migdałami.

Składniki:
- 2 kg czarnych wiśni,
- 1 kg czerwonych porzeczek,
- 1 kg malin,
- wódka,
- cukier,
- goździki, cynamon i gorzkie migdały,


Przepis:
- owoce rozdrobnić ucierając,
- po 5-6 godzinach, gdy puszczą już sok, wycisnąć owoce całkowicie,
- potem sok przecedzić i zważyć go,
- tyle ile waży sok z owoców, wziąć tyle samo (na wagę) wódki i tyle samo cukru,
- wszystko wymieszać,
- na 1 litr tak otrzymanego płynu dodać: 4 utłuczone goździki, laskę cynamonu i 4 gorzkie migdały,
- sok przelać do szklanego gąsiora lub dużej butelki, cukier wsypać na sok, dodać wódkę.
- szklanego gąsiora lub butelkę z płynem dobrze zakorkować i zalać parafina lub woskiem, aby nie dochodziło powietrze.
- dla przyspieszenia rozpuszczania cukru, naczynie z płynem można postawić na słońcu, ale codziennie należy mieszać.

Nalewka jest gotowa po 6 tygodniach.
Przelać do butelek i zakorkowane przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, jak inne nalewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails