Możesz błyskawicznie, dosłownie w 24 godziny zrobić smaczną i niezwykle aromatyczną nalewkę z różnych owoców wiśni, czereśni lub zrobioną z soku malin, truskawek czy poziomek.
A oto pierwszy przepis na błyskawiczną nalewkę w 24 godziny:
Składniki podstawowego przepisu:
- wiśnie lub czereśnie, z których zrobimy sok,
- syrop w proporcjach 1 szklanka wody na 1 kg cukru,
- spirytus.
Nalewka błyskawiczna krok po kroku:
- nasypać do butelek wiśnie lub czereśnie,
- butelki zakorkować i ustawić w kotle wyściełanym gazetami lub ściereczkami. Butelki ustawić i zabezpieczyć gazetami w kotle, tak aby się nie stykały ze sobą.
- gotować 1,5 godziny od chwili zawrzenia, zestawić kocioł z ognia, tak żeby butelki z sokiem wystygły,
- przygotować gęsty syrop w proporcji: 1 szklanka wody na 1 kg cukru,
- sok z butelek odcedzić i mieszać w proporcji: 2 szklanki soku, 1 szklanka gęstego syropu i 1,5 szklanki spirytusu.
Natychmiast rozlać do butelek i korkować, aby nie stracić wspaniałego aromatu owoców.
A TERAZ NIESPODZIANKA:
Możesz mieć nalewki o różnych smakach.
W ten sposób można ugotować sok z malin, truskawek, poziomek.
Po zrobieniu takiego soku wmieszaj go z sokiem z wiśni lub czereśni a potem z gęstym syropem i spirytusem.
Drugi przepis na nalewkę deserową z wiśni lub czereśni w 10 dni.
Składniki:
- słodkie, czarne czereśnie lub czarne, soczyste wiśnie,
- spirytus w ilości, żeby przykrył owoce,
Przepis:
- bardzo dojrzałe, zdrowe i soczyste owoce, umyć, usunąć szypułki i wydrylować.
- wsypać do szklanego gąsiora lub dużej butelki
- zalać owoce taką ilością spirytusu, żeby je przykryć,
- trzymać przez 10 dni w zaciemnionym miejscu.
- zlać do butelek, mocno zakręcić lub zakorkować i zalakować,
- przechowywać w piwnicy.
Nalewka jest tym lepsza im dłużej stoi przed spożyciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz