Przepis na jarzębinówkę, czyli lecznicza, przepyszna nalewka z jarzębiny i mnóstwo witamicy C


Owoce z jarzębiny zbiera się nawet w momencie wystąpienia pierwszych większych mrozów.
Jeśli nie zmarzną naturalnie, należy po zebraniu przemrozić je w zamrażalniku przez 1-2 dni.
Po przemarznięciu są mniej gorzkie.

Składniki:
1 kg jarzębiny,
1 litr spirytusu,
1/2 kg cukru,
1 litr wody.

Jarzębinę należy sparzyć na sicie (co spowoduje odgorycznienie owocu),
wsypać do gąsiora, zalać spirytusem i zamknąć korkiem.
Po 4-5 tygodniach zlać nalewkę do drugiego gąsiora.

Pozostałe owoce zalać 1 l wody z cukrem.
Po 2 tygodniach zlac z owoców płyn i zmieszać z nalewką spirytusową.

Wlać do butelek, zakorkować i pozostawić do sklarowania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails