Wśród likierów jest pewna grupa trunków najbardziej luksusowych. Są to kremy zwane kremami jajowymi i kawowo - jajowymi. Klasycznym kremem jajowym jest chyba znany każdemu Advocat. Inne kremy sporządzane z mlekiem.
Do wszystkich kremów używa się świeże żółtka jajek. Najczęściej jest to 8 - 12 żółtek na 1 litr kremu.
Rzadsze kremy można zrobić używając 5 - 6 zółtek.
Do zrobienia likieru - kremu potrzeby będzie nastaw waniliowy i syrop cukrowy.
Nastaw waniliowy do likierów - kremów, robi się w następujący sposób:
kawałki 2-3 cm laski wanilii, zalać 30 ml spirytusu rozcieńczonego do 70 stopni. Po 2 tygodniach, stale mieszając mamy nastaw waniliowy.
Syrop cukrowy do likierów - kremów robi się z cukru i niewielkiej ilości wody (ok 3/4 szklanki):
Do emaliowanego garnka wlać 3/4 szklanki wody. Wodę podgrzać do 70 st. C, wsypać miarę cukru (stosownie do przepisu danego likieru - kremu) i gotować 15-20 minut, dodać na koniec szczyptę kwasku cytrynowego. Przestudzić i połączyć z nastawem waniliowym
Przepis na AJERKONIAK na około 1 litr kremu o mocy 20-20st, zawierający 35-45% cukru.
Składniki:
- 40 dkg cukru,
- 8-12 jajecznych żółtek, dobrze oddzielonych od białek żółtek,
- pół laski wanilii,
- 2 małe kieliszki (ok 50 ml) koniaku lub winiaku,
- 2 kieliszki spirytusu 95 st
Jeśli masz makutrę (czyli glinianą misę do ucierania ciast) użyj jej. Jeśli nie masz, weź naczynie w którym utrzesz żółtka jajek z cukrem. Możesz zrobić to oczywiście robotem.
Do naczynia wbijasz dobrze oddzielone żółtka od białek i rozcierasz z 20 dkg cukru. Musisz mieć jednolitą masę. masa powinna być bardzo dobrze utarta.
Z pozostałej ilości cukru (20 dkg) robisz syrop cukrowy wg w/ przepisu,
Do litrowej butelki wlej 0,5 litra wódki 45stopni, dodaj waniliowy nastaw, dodaj 2 kieliszki koniaku lub winiaku i jeszcze 2 kieliszki spirytusu.
Do syropu wlewaj powoli, stale mieszając, zaromatyzowaną wódkę.
Połącz roztarte z cukrem żółtka:
Do roztartego z żółtkami cukru wlewaj powoli, stale mieszając sporządzoną mieszankę wódki z syropem cukrowym.
Całość przepuść przez sitko 2 razy, aby oddzielić ewentualne resztki.
Smacznego. Likier ajerkoniak palce lizać.
Naprawdę pychota.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz