Czosnek - winko czosnkowe, nalewka z czosnku - naturalny antybiotyk na przeziębienie, grypę, zmniejsza ryzyko zawału serca, łatwo przyswajalny czosnek



Czosnek - właściwości.
Czosnek przede wszystkim znany jest jako środek silnie bakteriobójczy i wykorzystywany jest zwłaszcza w zakażeniach górnych dróg oddechowych i na wzmocnienie odporności organizmu. Czosnek znany w medycynie ludowej środek na wszelkie choroby był używany w już w Egipcie. Był zalecany w medycynie ludowej na różne choroby m.in. takie jak: ból głowy, kłopoty z sercem, ogólne osłabienie, pasożyty przewodu pokarmowego, dolegliwości ginekologiczne, rak gardła, suche egzemy na rękach, szkorbut, miażdżycę, kaszel, ropnie w płucach, grzybicę. Sok z czosnku pomaga nawet na porost włosów. Czosnek pobudza trawienie i przemianę materii.
Jest podstawową przyprawą w krajach południowych i kuchni francuskiej.

1. Przepis na łatwo przyswajalny czosnek w zalewie.
Składniki:
- 1 kg czosnku,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta cynamonu,
- pieprz w ziarnach,
- szczypta soli.

Ząbki czosnku obrać i sparzyć osolonym wrzątkiem.
Przełożyć na sito i zanurzyć w zimnej wodzie.
Z 1 szklanki wody, octu, 1 łyżki soi i 2 łyżek cukru ze szczyptą cynamonu i ziarnami pieprzu ugotować zalewę.
Ząbki czosnku ułożyć w słojach i zalać zimną zalewą. Zamknąć słoje.
Taki czosnek zachowuje swoje właściwości,jest lepiej przyswajalny i mnie pachnie.

2. Bezalkoholowe winko czosnkowe - drugi sposób na leczniczy i łatwo przyswajalny leczniczy czosnek.
Składniki:
- 25 ząbków czosnku - obrać i posiekać,
- 3 cytryny - wycisnąć sok,
- 1 litr zimnej przegotowanej wody.
Połączyć posiekany czosnek z sokiem z cytryn i z wodą.
Po 2 - 3 dniach pić 2 razy dziennie po 1 kieliszku.

W naszych czasach udowodniono, że czosnek czyści arterie - usuwa pozostałości tłuszczowe, które doprowadzają do arteriosklerozy i stwarzają ryzyko zawału.
3. Przepis na stary sposób "czyszczenia arterii krwi" - 2 średniej wielkości (5g) rozdrobnione ząbki czosnku wystarczą dziennie aby nie dopuścić do rozwoju chorób serca, nawet w diecie zasobnej w tłuszcz. Ale gdy leczy się arteriosklerozę, niektórzy lekarze podają przez 3 miesiące po 20 ząbków dziennie (60g). Niektórzy pacjenci po takiej kuracji zdrowieją.

Czosnek obniża ciśnienie - już od czasów starożytnych Greków wiadomo o tej cennej właściwości czosnku.

Jedną z wad jest zapach.
Jak zatem pozbyć się zapachu czosnku, lub zmniejszyć jego intensywność?
Jest na to sposób. Po jedzeniu czosnku należy zneutralizować jego woń jedząc natkę pietruszki, ziarno kawy, czarnuszki, jałowca lub goździki. Zapachu wydzielanego potem niestety nie można się pozbyć.
Dlatego mimo, że ma tak zbawienne działanie wielu ludzi unika jedzenia czosnku.

Dlatego może chociaż warto podawać go w formie przetworzonej.
Jedną z takich form jest nalewka czosnkowa.
Wszystkie mają działanie uodparniające na przeziębienia i grypę, poprawiają pracę serca i układu krążenia, odtoksyczniają, mają działanie przeciwmiażdżycowe, obniżają cholesterol, odmładzają - nalewka tybetańskich mnichów- odmładza podobno kilkanaście lat), poprawiają wzrok, rozgrzewają, działają przeciwbigunkowo i przeciwskurczowo, pomagają wypłukiwać złogi wapnia.
Czosnek do użycia na nalewki nie powinien być rozgniatany metalowymi narzędziami. Powinno się stosować do tego łyżki drewnianej lub porcelanowej.


3. Przepis na leczniczą alkoholową nalewkę z czosnku o zapachu mięty.
Składniki:
- 10 dkg zmiażdżonego czosnku,
- 1 szklanka spirytusu,
Zmiażdżony czosnek zalać 1 szklanką spirytusu.
Odstawić na tydzień. Dodać kropli miętowych (2:1).
Spożywać 3-5 razy ziennie po 20 kropli nalewki do wewnątrz.

Nalewkę można stosować na zewnątrz na takie stany jak: grzybice, owrzodzenia (ale nie otwarte rany), gościec.

4. Nalewka czosnkowa na miodzie z winem i spirytusem.
- 25 dkg czosnku,
- 1 litr białego wina, najlepiej wytrawnego,
- 10 dkg miodu,
- 50 ml spirytusu.
Obrany i zmiażdżony czosnek włożyć do butelki lub słoja, połączyć z miodem, winem i spirytusem.
Po szczelnym zamknięciu zastawić na 3 tygodnie na słonecznym miejscu.
Potem przefiltrować przez gazę i przelać do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu.

5. Czosnek z gorącym mlekiem - doskonały sposób na uodpornienie i wzmocnienie organizmu a także na grypę i przeziębienia.
Zmiażdżony czosnek zalać szklanką gorącym mlekiem (robić tak przez 3 tygodnie) i pić na noc.

6. Masło czosnkowe - znakomity środek na wzmocnienie organizmu.
Masło połączyć ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Po takim jedzeniu pamiętać o zneutralizowaniu zapachu przez jedzenie natki pietruszki lub ziarnka kawy, czarnuszki czy goździków.

7. Nalewka na odmłodzenie - nalewka tybetańskich mnichów. Ze spirytusem lub octem owocowym.
Pomaga jak wszystkie inne postaci nalewek czosnkowych na w/w dolegliwości.

Podobno odmładza o kilkanaście lat a przepis jej pochodzi wiele wieków przed naszą erą. Została znaleziona w latach 70 tych ubiegłego wieku.
Różne są zdania jak często ją można powtarzać.
Jedni twierdzą, ze 1 raz w roku a inni, że raz na kilka lat (3-5).
Składniki na całą kurację dla 1 osoby:
- 35 dkg świeżego czosnku (około 4 i 3/4 główki czosnku)
- 200 ml spirytusu (lub octu owocowego, dla tych, którzy nie mogą stosować alkoholu)
- butelka z kroplomierzem jest potrzebna do odmierzania dawkowanych kropli
Obrać czosnek, zmiażdżyć (nie metalem), zalać spirytusem (lub octem owocowym).
Odstawić na 10ni w ciemne i chłodne miejsce (ale nie do lodówki).
Po 10 dniach zlać i wycisnąć masę czosnkową. Przelać do butelki na jeszcze 2-3 dni.
Po 2-3 dniach jeszcze raz odcedzić i wlać do butelki.

Dozuje się bardzo specyficznie (dozować kroplomierzem wg zaleconej ilości kropli najlepiej do mleka lub jogurtu, gdyż neutralizuje zapach czosnku):
od 1 do 6 dnia zwiększamy dawkę tego tybetańskiego eliksiru młodości i długowieczności:
1 dzień - 1 kropla nalewki rano, 2 krople do obiadu, 3 krople do kolacji.
2 dzień - 4 krople nalewki rano, 5 kropli do obiadu, 6 kropli do kolacji.
3 dzień - 7 kropli nalewki rano, 8 kropli do obiadu, 9 kropli do kolacji.
4 dzień - 10 kropli nalewki rano, 11 kropli do obiadu, 12 kropli do kolacji.
5 dzień - 13 kropli nalewki rano, 14 kropli do obiadu, 15 kropli do kolacji.
a od 6 dnia zmniejszamy dawkę:
6 dzień - 15 kropli nalewki rano, 14 kropli do obiadu, 13 kropli do kolacji.
7 dzień - 12 kropli nalewki rano, 11 kropli do obiadu, 10 kropli do kolacji.
8 dzień - 9 kropli nalewki rano, 5 kropli do obiadu, 6 kropli do kolacji.
9 dzień - 6 kropli nalewki rano, 5 kropli do obiadu, 4 krople do kolacji.
10 dzień - 3 krople nalewki rano, 2 krople do obiadu, 1 kropla do kolacji.
od 11 do 12 dnia 3 razy dziennie po 25 kropli
11 dzień - 25 kropli nalewki rano, 25 kropli do obiadu, 25 kropli do kolacji.
12 dzień - 25 kropli nalewki rano, 25 kropli do obiadu, 25 kropli do kolacji.

I tak do wyczerpania kuracji.

A po zażyciu nalewki czosnkowej lub czosnkowego wina nie zapomni o otoczeniu i zjedz natkę pietruszki (ta najlepiej neutralizuje zapach czosnku) , przegryź jabłko lub napij się mleka czy jogurtu

4 komentarze:

Related Posts with Thumbnails